MEHČALNE NAPRAVE

Mehčanje vode z mehčalnimi napravami je postopek z ionsko izmenjavo, s katero odstranimo iz vode raztopljene minerale, ki povzročajo tvorjenje vodnega kamna. Mehčanje ter filtracija vode predstavlja popolno obdelavo pitne vode. Naprave montiramo na vhodu v objekt.

MEHČALNE NAPRAVE

V mehčalni napravi – ionskem izmenjevalcu je ionska masa, ki ima funkcijo odstranjevanja kalcijevih in magnezijevih ionov iz vode. Ko je ionska masa mehčalne naprave nasičena s kalcijevimi in magnezijevimi ioni se mehčalna naprava sama avtomatsko regenerira s pomočjo raztopine soli. Regeneracijo ionske mehčalne naprave nastavimo na želen čas oz. glede na volumen porabljene vode. Velikost mehčalne naprave se izbere glede na volumen porabljene vode ali želen pretok vode m3/h. Večji kot je izmenjevalec, več vode lahko naprava mehča. Najmanjše naprave imajo volumen nekaj litrov in so primerne za posamezne stroje, največje mehčalne naprave pa imajo skupni volumen tudi več kot 1000 litrov.

PREDNOSTI UPORABE MEHČALNE NAPRAVE ZA DOMAČO UPORABO

 • nobenih madežev vodnega kamna
 • brez nalaganja vodnega kamna po grelcih, ventilih in ceveh
 • podaljšana življenjska doba vseh strojev, ki uporabljajo vodo
 • bistveno manjša poraba čistil in detergentov
 • daljša življenjska doba in manj stroškov s servisiranjem bojlerjev, grelcev, peči in napeljave
 • bolj zdrava koža in lasje, manjša poraba mila in balzamov za lase

POSTOPEK MONTAŽE PO KORAKIH

Če hočemo mehčanje vode imeti za celoten objekt moramo mehčalno napravo montirati za števcem na samem vstopu vode v objekt, kjer se vodovodno omrežje nato razveja po celotnem objektu.

Pred mehčalno napravo se najprej montira filtrirni sistem in šele nato mehčalna naprava. S tem se izognemo kasnejšim problemom. V sami bombi mehčalne naprave je ionska smola in v primeru, da pred mehčalno napravo nimamo filtrirnega sistema, lahko v ionsko smolo pride pesek, mulj oz. ostala umazanija in jo poškoduje.

 1. Najprej na vodovod montiramo filtrirni sistem
 2. Pazimo, da cevi, ki gredo iz filtrirnega sistema, prav priklopimo na mehčalno napravo
 3. Dovod v mehčalno in odvod iz mehčalne naprave sta označena s puščicami.
 4. Mehčalno napravo lahko montiramo z različnimi cevmi (pocinkane, alcaten…), najbolj enostavno pa je montažo izvesti s fleksibilnimi cevmi.
 5. Prav tako priporočamo, da se za predfiltrom in mehčalno napravo zmontira by pass (v primeru servisa ali napake na sistemu), da je stranki omogočena oskrba z vodo.
 6. Ko je sistem zmontiran se spusti vodo v sistem in preveri, če morebiti kje pušča.
 7. V vsako mehčalno napravo moramo nasipati tabletirano sol in paziti, da le te ne zmanjka.

OGLEJTE SI TUDI

V primeru nejasnosti glede nakupa, se posvetujte z našimi svetovalci.
Naši svetovalci vam bodo z veseljem svetovali pri izbiri pravega modela za vaše potrebe.

080 50 65 info@bistravoda.si

NAROČITE SE NA E-OBVEŠČANJE